top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorastreetball21

Čištění míče


Ke hře na celé hřiště dochází pouze při počtu deseti hráčů, a může být těžké zamluvit celé hřiště pouze pro dva týmy. Proto je basketbal často hrán na půlce hřiště, hlavně proto, že se zdvojuje počet hráčů, kteří mohou hrát na hřišti najednou, a tento vzor hry je často vyžadován v rušných loka­litách, jako jsou veřejné tělocvičny nebo zdravotní kluby. Pro většinu tréninkových aktivit je to dostatečné.

Ve hře na jeden koš je nutné, při změně útočícího druž­stva na bránící a opačně, míč tzv. „vyčistit“. Tým musí míč vyčistit před střelou na koš, aby hráči měli šanci změnit svá postavení, což simuluje hru na celé hřiště.


Drobné variace čištění míče jsou běžné a někdy se může od hráčů vyžadovat, aby míč vyčistili při každé změně vlast­nictví míče. Téměř vždy se čištění vyžaduje při doskoku míče obránci, ale nemusí být vyžadováno při vypíchnutí míče, bloku střely nebo „air ballu“ (střela, která se nedotkne koše nebo desky), což simuluje rychlou změnu vlastníka míče při bas­ketbale.


Existuje několik variací čištění míče: 1. „one pass out“ – při změně vlastnictví míče musí být míč předán spoluhráči a to je jediná podmínka čištění; 2. „the bottle“ – míč musí být vzat za šestkovou čáru, což bývá dobré pravidlo pro mladé hráče; 3. kombinace předcházejících čištění míče za trojkovou nebo šestkovou čárou. Jestliže se týmu podaří získat míč zpátky, ještě před tím než soupeř míč vyčistil, je povinen i tak míč znovu vyčistit.

1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

H-O-R-S-E

Half court

bottom of page